IFMR – Fellowship is our fuel

Vi startade som vanligt från IKEA, Väla Centrum i Helsingborg och körde därefter utmed kusten till Kullahalvön och Kullens fyr.

Där fick vi en spännande guidning av fyrmästare Per Sjögren. Kullens fyrplats är officiellt från 1561, med en möjlig härstamning till Valdemar Atterdag omkring år 1200. Den ursprungliga fyren från 1561, tillsammans med motsvarigheter vid Skagen och Anholt, använde en järnbehållare med eld för nattbelysning. 

Dagens fyr från år 1900, som står ca 78,5 meter över havet och är 15 meter hög. Tillsammans med Nakkehoved fyr i Gilleleje markerar den Öresundsentrén och är synlig upp till 50 km bort, med en ljuskälla som består av 450 glasprismer.

Efter rundturen gick vi till Kullens restaurang där vi njöt av en underbar och varm fisksoppa med allt det havet har att erbjuda – härligt! 

Mätta och nöjda fortsatte vi nu på nordsidan av Kullen, en fantastiskt vacker resa mot Ekeby till den lilla byn Sireköpinge vid Tågarp. Här hade det arrangerats eftermiddagskaffe och kaka på Flinckmans Café. Trots att Flinckmans Café ligger ute på landet är det verkligen en välbesökt och spännande plats.

Slutmålet för dagen var (som vanligt) Backagården utanför Höör. Det blev några ”after bike” innan den traditionella landskapen i Boule inleddes. Vinnarlaget blev ett mixat svensk/danskt lag – allt för grannsämjan.

Kvällen avslutades med middag och quizz.

”På Uppåkra Arkeologiska Center blev vi välkomnade av arkeolog Elvira Landh. En person man sent glömmer, hon var så kunnig, engagerad och en utmärkt berättare. Uppåkra är en av Nordens största platser från järnåldern, grundad cirka 100 år f.Kr. och var under 1000 år en av de mest betydande maktpunkterna i Norden, både politiskt och handelsmässigt, vilket tydligt framgår av utgrävningarna. De första blygsamma utgrävningarna började 1934. Det finns fynd av mynt, smycken och glas från olika delar av världen, inklusive Ryssland, Irak, Uzbekistan och Tunisien. Från början av 1990-talet till början av 2000-talet hittades cirka 28 000 föremål av silver, guld, koppar och brons med hjälp av metalldetektorer, vilket gör Uppåkra till det mest fyndrika fornlämningen i Skandinavien. Den politiska inflytandet manifesterar sig genom de imponerande byggnaderna som har rest på Uppåkra. Elvira berättade levande om en av de stora hallarna på området som man för närvarande gräver ut. Den totala ytan uppgår till cirka 44 hektar, och för närvarande har cirka 0,2 % av området grävts ut, inklusive flera gravhögar. Efter rundturen serverades lunch i mycket intressanta lokaler i källaren på utställningshuset på Uppåkra.”