Corona-pandemin har gjort att vi har fått ställa in ett antal turer i år. Det enda riktigt stora mötet som eventuellt återstår är Höstmötet. Låt oss hoppas att vi kan genomföra det. Det är viktigt, inte minst för att vidmakthålla livskraften i vårt Fellowship.  Så varför inte göra Höstmötet i Finland till en anledning att göra en Sverige/Finland-tur tillsammans?

Sverige/Finland-tur

Resan kommer att gå genom hela Sverige från Skåne i söder till Haparanda i norr. Vi kommer att köra genom fantastiska bergslandskap i Lappland med dånande forsar som vi kommer att komma nära och bo invid.

Lappland med Luleå har en normal sommar de flesta soltimmarna i hela Sverige och det är dessa vi kommer att njuta av under vår resa.

Tanken är att göra övernattningarna på vandrarhem eller enklare hotell som kan erbjuda en kvällsmåltid och frukost (morgenmad) gemensamt för hela gruppen. Med de problem hotellen har idag tror vi oss kunna förhandla fram mycket goda priser för vår speciella grupp.

Vi är mycket medvetna om att Corona-pandemin kan sätta käppar i hjulet för detta men vi måste vara positiva och redan nu mentalt ställa in oss, dvs alla IFMR-medlemmar, på att turen ska kunna genomföras och att Höstmötet ska få stor anslutning.

Preliminär resrutt

31 juli, dag 1:

MariestadOlVi startar i södra Skåne och fångar upp våra danska vänner i Malmö och Helsingborg. 

I möjligaste mån undviker vi den tråkiga motorvägen till Göteborg där det är tanken att vi ska fånga upp de danskar som kanske kommer via Fredrikshamn till Göteborg.

Den första övernattningen är tänkt i trakterna kring Mariestad vid Vänerns sydöstra strand. En mycket vacker del av Sverige som är värt ett besök och en övernattning.

Den kända ölsorten Mariestads har idag inget med staden att göra. Mariestads bryggeri köptes in av Spendrups och lades ner 1972.

Dagens etapp är ca 40 mil.

OmMariestadVy

1augusti, dag 2:

Från Mariestad kör vi fina vägar mot Örebro och Avesta och här ansluter våra vänner från Värmland, Stockholm och Västerås och närliggande orter. Tanken är att den andra övernattningen på vår resa kommer att ske i Rättvik vid stranden av Siljan. 

Rättvik är en mycket vacker 0rt som är värt ett besök och en rundvandring på kvällen.

DalhallaP-Floyd underhåller på Dalhalla den kvällen och bara teatern är värt ett besök i detta gamla grustag som blivit en fantastisk arena. 

Det går att boka biljetter till denna föreställning för de som kanske är intresserade av detta. 

Gå gärna in på Dalhallas hemsida för att boka detta evenemang.

Dagens etapp är ca 35 mil.

2 augusti, dag 3:

Vi startar i Rättvik och tar oss via fina vägar till Sveg, Vemdalsfjällen och upp till den vackra Storsjön och Östersund, som är målet för dagen. På kvällen tar vi en promenad längs Storsjöns strand. Om vi har tur kanske vi kan få se en skymt av det mystiska Storsjöodjuret.

Om vi har dubbel tur så ansluter vår svenske klubbmästare under dagen från Sundsvall, om han hunnit hämta sin Yamaha som övervintrat i Skåne.

Här hoppas vi också att våra norska vänner kan ansluta till vår äventyrsresa denna afton.

Dagens etapp är ca 30 mil.

3 augusti, dag 4:

Från Östersund sätter vi kosan till Strömsund och Dorotea. Här är tanken att vi ska ta oss upp till ett av Sveriges mest berömda fjäll, Borgafjäll via ”Konstvägen sju älvar”. Fyra av konstverken ligger på vägen mellan Dorotea och Borgafjäll. 

Detta är en naturupplevelse på hög höjd! Ett av Sveriges vackraste utsikter är berget Borgahällan tvärs över Borgasjön. Vi bor på Hotell Borgafjäll & Spa som den världsberömde arkitekten Ralph Erskine ritade 1948 och som invigdes 1955.

På vägen till Dorotea och Borgafjäll så passar vi på att besöka Ivars Bil museum i Hoting.

Mercedes300SLMercedesPullman

Ivar Eriksson eller ”Bil Ivar”, Norrlands okrönte bilkung, bilbranschens Ingemar Stenmark som började med två tomma händer.

Idag är det en fantastisk utställning av äldre amerikanska och europeiska bilar och samma sak med motorcyklarna som spänner från Indian, Harley-Davidson men också våra egna svenska märken som Monark och Husqvarna. Och självklart äldre BMW-hojar! 

En verkligt sevärd motormässa och en fin paus i vårt körande.

Vid ankomsten väntar SPA och en riktig höjdare till kvällsmåltid.

Dagens etapp är ca 25 mil

4 augusti, dag 5.

Från Borgafjäll så kör vi tillbaka till Dorotea och vidare till Lycksele och Arvidsjaur och Älvsbyn innan vi till kvällen når Storforsen som förmodligen är den sista av våra otämjda forsar i Sverige och vårt boende på Storforsens hotell.

I Älvsbyn stannar vi till för att besöka Bensinmuseet som är en gammal Caltex mack och ett nostalgimuseum fullproppat med bensinnostalgi och fordon på 2 och 4 hjul.

Dagens etapp ca 45 mil.

Storforsen3

5 augusti, dag 6:

Från Storforsen kör vi vidare österut via Boden till vi når Haparanda som utgör gräns till Finland. Efter gränsen så kommer vi till Torniå på den fiska sida.

Här hoppas vi att våra finska vänner tar över planeringen och tar oss via fina finska vägar till en bra övernattning med äkta finsk bastu med tillbehör. Finska tillbehör kan vara bastu med ris, lokalt dopp i en iskall sjö och självklart något gott finskt att dricka därtill.

Närmaste större stad när vi landar på den finska sidan är Oulu, eller Uleåborg som stan heter på svenska.

Om vi övernattar i närheten, är dagens etapp ca 35 mil.

Caltex

6 augusti, dag 7.

Från vår övernattning i Uleåborg sätter vi kosan mot Rantasalmi via Kuopio och kommer till mötet och träffar våra finska värdar och är härmed inne i det officiella programmet för årets IFMR Nordens höstmöte.

Dagens etapp är ca 45 mil

Totalt är vår gemensamma resa från Skåne till Rantasalmi ungefär 250 glada mil med många upplevelser.

Vi har medvetet lagt ganska korta dagsetapper för att kunna lägga in kultur, konst och teknikupplevelser på vår resa.

Det du kan läsa nu är en preliminär planering som kommer att förädlas så snart vi får reda på hur många som kommer att delta i resan.

Detta är en resa med upplevelser du/ni inte kommer att glömma i första taget.

Hopp in - hopp ut

Resan till höstmötet är en ”hopp in – hopp ut resa” Ni ansluter var ni vill och efter höstmötet så sker hemresan individuellt eller efter de förslag som kommer upp.

De troligaste är båt från Helsingfors - Stockholm men den roligaste resan är troligen över Åland som är mycket sevärt med Mariehamn som dess huvudstad.

Vi planerar återresan tillsammans i de grupper som ni har intresse av för att komma tillbaka till respektive hemland och hur mycket tid ni vill ägna åt hemresan.

Reseledare för denna resa kommer att vara PO Kjellborn och Pelle Nilzén och ni får gärna återkomma till oss med synpunkter på upplägget och tips om vad som är värt att se och göra under resan.

Anmäl dig idag!

Så gör slag i saken och kom tillbaka till PO med din anmälan till resan snarast möjligt.

Så snart styrelsen har tagit beslut att genomföra höstmötet, kommer vi att sätta vi igång slutplaneringen och återkommer till de som föranmält sig till denna äventyrsresa. 

Vi behöver veta var du/ni ansluter till gruppen och hur ni vill bo. I enkelrum eller i delat dubbelrum och tillsammans med vem.

När det gäller den ekonomiska delen med anmälningsavgift och slutbetalning för resa får vi avvakta vilka ekonomiska överenskommelser vi kan göra med hotellen/vandrarhemmen.

Anmälan sker till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

Vad händer om höstmötet blir inställt?

Senast den 15 juni vet vi om höstmötet kommer att genomföras. 

Om höstmötet ställs in och om corona-läget i Sverige förbättras, kan vi i alla fall fortsätta att resa inom landet. I så fall tänker vi göra om resan till en Sverige-resa istället. 

Oavsett vilket, är vi säkra på att detta kommer att bli en fantastisk motorcykelupplevelse nära naturen och tillsammans med goda IFMR vänner.

Välkomna i gemenskapen inom IFMR Norden!

Pelle Nilzén och PO Kjellborn