Den genemsamma delen av turen börjar den 21 augusti då deltagarna samlas i den Nederländska staden Emmen och övernattar på Stads Hotel Boerland. Dagen därpå kör vi på fina vägar till Amsterdam där vi på eftermiddagen bordar färjan som tar oss till Newcastle.

För ett antal år sedan hade Halifax och Staffanstorps Rotaryklubbar ett vänskapsutbyte. Vi besökte varandra och hade mycket trevligt tillsammans. Tyvärr avklingade utbytet efter några år, men under planeringen av resan till Isle of Man kom PO på att Halifax i princip ligger utmed vår resväg, så varför inte ta en kontakt? 

Av en slump visade det sig att Halifax-rotarianen, Ken Robertshaw just då gästade goda vänner i Staffanstorp. Ken, som också kör motorcykel, blev eld och lågor då han hörde om våra planer och bjöd omedelbart in hela gruppen till lunch då vi kommer till England. På kvällen blir det BBQ samt ”home stay” hos honom och Bryan Harkness, en annan medlem i Halifax Rotaryklubb. På fredagen får vi uppleva de härliga mc-vägarna i grevskapet Yorkshire med Ken som guide och han följer också med till Isle of Man!

Vad får vi uppleva?

Förutom sköna naturupplevelser och härliga mc-vägar är målet det klassiska TT racet med gamla, engelska 500 kubikare.

Tävlingarna pågår från lördagen 25 augusti och till och med fredagen den 31 augusti, men om vi inte är intresserade av hela programmet finns det ju så mycket annat att göra på Isle of Man. Eftersom man tävlar varann dag, så vi har gott om tid att inventerar med alla dess begivenheteter. Som exempel kan nämnas att ön har världens äldsta järnväg med ånglokomotiv från 1874, som vi kan göra en heldagstur med. Vi kan också besöka världens största vattenhjul, Lady Isabella, som har servat gruvorna på ön i mer än 70 år. Självklart finns det också många museer som är kopplade till motorcykeltävlingar och annan teknik på ön.

37003248webVår vikingahistoria är nära i staden Castle Town och närliggande orter med 900 års nordisk historia, som vi kan besöka, när vi inte tittar på tävlingarna.

Återresan kan göras via Liverpool och via Wales och dess spektakulära kustvägar med upp till 25% lutning med fantastiska utsikter. Lands End som är Englands sydvästra udde är också ett mål man måste ha besökt innan vi slutar köra motorcykel.

PO Kjellborn