Home Aktiviteter Gotlandsturen
Jan Thiele

Arrangör

Jan Thiele
Telefon
+46 70 821 05 67
E-post
janthiele@hotmail.com

Andra arrangörer

Per Lagerlöf
Per Lagerlöf
Telefon
+46 70 253 13 41
E-post
per.lagerlof@telia.com
PO Kjellborn
PO Kjellborn
Telefon
+46 70 547 34 90
E-post
perove.kjellborn@gmail.com
QR Code

Datum

04 - 08 jun 2022
Expired!

Tid

Heldag

Gotlandsturen

Anmäl dig till Gotlandsturen och upplev ön när den är som vackrast! Vi gör om fjolårets mycket uppskattade tur men med annat boende och Jan Thiele och Per Lagerlöf guidar oss på många nya vägar på ”Kalkstenshawaii”.
Vi bor på Hotel Helge And (www.hotelhelgeand.se), innanför murarna alldeles nära Domkyrkan på Norra Kyrkogatan 3-7. Hotellet har 17 rum och vi hoppas att vi fyller hela hotellet. Äldsta delen är från 1200-talet. Alla rum är unika och andas historia, men håller hög standard med eget badrum, litet skrivbord, minibar, tv och wifi. Hotellet har även en trevlig liten bar och en spaavdelning. Sängarna i dubbelrummen går att separera om man inte vill sova i dubbelsäng.

Priser

Ulrika och Tobias som driver hotellet och själva åker mc ger oss 20% rabatt på ordinarie priser. Dubbelrum kostar 1 275 kr/natt och enkelrum 1 196 kr/natt. Frukostbuffé ingår liksom  fri parkering på den skyddade gården. Om någon vill ha ett ännu finare rum, tex. ”Riddarrum med badkar” så kostar det 1 596 kr/natt. Vill du stanna kvar några extra dagar så får vi samma förmånliga priser. Var och en betalar vid utcheckning.

Preliminärt program

Söndag 5 juni

Vi startar kl. 9 och åker mot öster på små vägar via Ekeby, Fole, Hejnum, Slite och Sankt Olofsholm. Enligt Gutasagan ska Norges kung Olof Haraldson (Olav den helige) under en resa till Ryssland 1029 ha landstigit vid S:t Olofsholm (som då hette Akergarn) och i samband därmed kristnat Gotland. Vår resa fortsätter sedan förbi små pittoreska fiskelägen ut på halvön Furillen.
Ägaren till Hotell och restaurang ”Fabriken Furillen”, den kände modefotografen Johan Hellström, har här använt sig av den karga och unika miljön till flera olika fotograferingar och musikvideos under åren. Han förstod att med det som fanns på Furillen så behövde inte han åka land och rike runt för att fota utan folk fick komma till honom. Nu har nästa generationen tagit över entreprenörsskapet och dottern Elisabeth Hellström ska skapa världens första gingård vid Fabriken Furillen. Ginen tillverkas av ingredienser som plockas på ön.

På Furillen bor även den kände författaren Håkan Nesser och vi passerar hans unika bostad.
Vi tar oss sedan mot väster ut till Bläse och Bläse Kalkbruksmuseeum där vi får en guidning och intar lunch. Sedan tar vi oss tillbaka till Visby längs västra kusten. På kvällen serveras buffé på hotellet, förrätt, 2 varmrätter, efterrätt och kaffe för 295 kr. Varför inte sedan avsluta dagen med att se solen gå ner i havet?

Måndag 6 juni

På nationaldagen tar vi oss mot nordöst, genom jordbruksbygden på små vägar och upp mot Fårö. Om vägen är bra kanske vi passerar platsen där Ingmar Bergman bodde på Dämba. Lunchen tar vi på Sudersand och det är fritt val att ta ett dopp vid den långa sandstranden.
Resan tillbaka mot Visby går över Hallshuk, Ire, Lickershamn, Brissund och en kopp kaffe på Krysmyntagården.

Kvällens middag tar vi på Barlingbo Bryggeri efter en guidning med öl-provning.

Tisdag 7 juni

Dagens tur går söderut via Högklint, Tofta, Fröjel, Djupvik, Ekstakusten och ner till Hoburgen där vi äter lunch på Majstregården med en vidunderlig utsikt över Östersjön.
Därefter vänder vi åter mot nordöst och semesterorten Ljugarn för en fika på ett strandcafé innan vi tar oss tillbaka till Visby och avslutar kvällen på Restaurang Joda Bar & kök i hamnen.

Färjor till och från Gotland

Färja från Oskarshamn resp. Nynäshamn bokar du hos Destination Gotland(www.destinationgotland.se). 

Lördagen den 4 juni finns följande avgångar till Visby:

Från Oskarshamn, avgång kl. 19.50 med ankomst 23.00 i Visby.
Från Nynäshamn, avgång kl. 11.25 med ankomst 15.00, eller avgång kl. 20.10 med ankomst 23.25 i Visby.

Onsdagen den 8 juni finns följande returavgångar från Visby:

Till Oskarshamn med avgång kl. 16.50 med ankomst kl. 20.00.
Till Nynäshamn med avgång kl. 07.15 med ankomst 10.30, eller avgång kl. 16.30 med ankomst kl. 19.45.

Jag rekommenderar att boka plats i god tid eftersom fordonsplatserna ofta tar slut fort. Och du är lika välkommen med bil om du föredrar det.

Välkomna Jan och Per

 

Hittills anmälda (uppdaterad 2022-03-28)