Home Aktiviteter Gotland 12/6-16/6
PO Kjellborn

Arrangör

PO Kjellborn
Telefon
+46 70 547 34 90
E-post
perove.kjellborn@gmail.com
QR Code

Datum

12 - 16 jun 2021
Expired!

Tid

Heldag

Gotland 12/6-16/6

Följ med oss till Gotland, solens och vindarnas ö mitt i Östersjön!

Kontakta PO Kjellborn och anmäl ditt intresse!

Vår medlem Jan Thiele, som bor på Gotland, har lovat att hjälper oss att välja fina vägar och andra sevärdheter.

Vi bor på Solhem Hotell, som är ett Best Western hotell , strax utanför ringmuren med promenadavstånd till centrala Visby. Därifrån gör vi dagsturer på denna fantastiska ö med en lång både dansk och svensk historia.

Vi har bokat plats för 20 personer på hotellet till en kostnad av 975:-/natt för ett dubbelrum inklusive bufféfrukost. För ett enkelrum är kostnaden 775:-/natt. Ett par betalar således 3.900:- för hela 4 nätter inklusive frukost.
Tillkommande kostnad är 25-50:-/motorcykel och natt beroende på hur många motorcyklar vi pressar in på varje parkeringsplats.
”Kompisar” kan dela ett rum och få separata sängar.

Betalning till hotellet sker individuellt när vi ankommer eller checkar ut från hotellet.

Rauklandskap på Fårö

Fårö, norr om Gotland möter vi ett landskap som inte finns någon annan stans. På den nordvästra sidan av Fårö stoltserar Klajvika stenstrand med 50-talet raukar i olika former, några av dem mer än åtta meter höga. Stranden är några av de absolut mest fotograferade på både Gotland och Fårö.

“Rosenhus” i Visby

Inanför ringmuren finns mysiga gränder och vackra gamla hus som väntar på att upptäckas av dig!

13/6 Södra turen

Start från Visby ca kl. 09.00. Vi tar oss på småvägar söderut (ej västra kusten) ner till ”Fidekorset” på Stursudret, passerar Hamra, Pensionat Holmhällar, ner till Hoburgen motsols och följer ”Vacker Kustväg” norrut längs havet i eftermiddagssolen.

Pensionat Holmhällar

Majstregården

Lunch kan intas på Pensionat Holmhällar eller Majstregården på Hoburgen. Tyvärr är Grå Gåsen reserverat pga ny inspelning av Så mycket bättre. 

På Storsudret i Hamra finns bl.a. en nyanlagd vingård ”Långmyre Viner” (har egen hemsida). Att köra dit innebär ca 1,5 km på grusväg. De fick i höstas första skörden och tillverkningen sker nu i Burgsvik i samma byggnad som Burgsviks Bryggeri. Bryggeriet gör fantastiskt gott öl som finns på systembolaget, men gör även mycket god alkoholfri öl och folköl som säljs i livsmedelsaffärerna här. Kanske kan vara intressant med ett kort stopp där.

Därefter tänkte att vi fortsätter tillbaka norrut längs västra kuset och skall då naturligvis åka genom naturreservatet på Ekstakusten, njuta av utsikten mot Karlsöarna. Kuststräckan börjar ju redan i södra Eksta och man kan köra direkt vid havet ända fram till Sandhamn i Fröjel. Det är en sträck på närmare milen. Vi kan ju stanna i Djupvik och ta en fika på Djupvik Hotel med havsutsikt.

Därefter blir det ren transport åter till Visby 48 km förbi Tofta Strand, länsväg 140.

14/6 Östra turen

Här är planeringen inte klar än, men målet kan ju vara Ljugarn, Östergarn och Katthammarsvik på ostkusten. Lunch t.ex. på rökeriet i Katthammarsvik. Från Ljugarn ända upp till Östergarn och Katt-vik finns helt underbara MC-vägar.

15/6 Norra turen

Målet blir naturligtvis Fårö och där intar vi också lunchen. Vill man fika på Fårö så är ett besök på ”Sylvis döttrar” ett måste. Ett fantastiskt bageri/fik. De har även räksmörgåsar m.m. så det kan vara ett lunchalternativ också.

På Fårö finns i princip bara en asfalterad väg runt ön, men den är mycket rolig att köra. En tur till Langhammars raukområde är ett måste (asfalterat) och sedan åker man söderut längs Fårös västra kuset ända ner till Gamle Hamn då man måste ut på stora vägen igen och ner till färjeläget. Ett kort besök på Bergmanscentret kanske kan passa.

Jag tänkte att denna tur upp till Fårö går någonstans inne i landet och att vi tar kustvägen tillbaka mot Visby så vi i vart fall bitvis kan se solen mot havet på öns västra sida. Innan Visby kan man ju köra ner vid Brissund och följa kusten ner till Brucebo naturreservat, då man måste upp på stora vägen igen (149). Sista biten tar man ner vid Snäck (Gustavsviksvägen) och åker Snäckgärdsvägen förbi Visby Strandby (campingen) och Lasarettet och är då framme vid Ringmuren.

Självklart går det att förlänga vistelsen på Gotland för de som vill. Detta sker då direkt med hotellet.Deltagarna ordnar själva transporterna från fastlandet till Visby på Gotland!

Från Nynäshamn lördagen den 12 juni går en färja klockan 11.25 och anländer Visby 14.55, nästa färja samma dag går 20.10 och anländer Visby 23.25.

Från Oskarshamn samma datum går en färja klockan 19.50 och anländer Visby klockan 23.00

Linjen Västervik – Visby lades ner 2020 på grund av Corona med det finns ett löfte från rederiet Destination Gotland att trafiken kommer att återupptas 2021 igen. Det kommer säkert besked tidigt med avgångspriser.

Följ med i bil!

Flera av våra medlemmar har uppgett att de numera inte längre kör motorcykel men självklart är alla IFMR medlemmar välkomna på denna resa exempelvis med egen eller hyrd bil.

Gotland är ganska populärt sommartid och jag vore tacksam om alla som är seriöst intresserade att delta i denna gemensamma resa tidigt indikerar detta så vi får tillräckligt många rum till vårt förfogande.
Redan i vår första avisering av denna resa i McRotary nr 5 2020 har 8-10 deltagare anmält intresse för att delta.

Gör detsamma du/ni också snarast!

Det vore bra om alla deltagarna indikerar vilka färjor de har för avsikt att färdas med så vi kan samordna detta och indikera till hotellet om våra ankomsttider då en del färjor anländer ganska sent på dygnet till Visby.

Anmäl ditt deltagande till Gotlansäventyret till undertecknad


Med vänlig hälsning

Per Ove Kjellborn
e-post: perove.kjellborn@gmail.com
Mobil: 070 5473490
Adress: Blekingevägen 3, 245 38 Staffanstorp

3 svar

 1. Hei! Dette lyder helt fantastisk, og det mangler ikke på lyst til å delta! Vi sitter litt på gjerdet foreløpig, men, som sagt interessert!
  Hilsen Anne- Grethe og Svein

  1. Hej!
   Vi får hoppas att Corona-pandemin har klingat av då och att våra gränser åter är öppna. Jag informerar PO om att ni är intresserade.
   Hälsningar Pelle

 2. Hej
  Nu får man komma ut ur vinterkylan och tänka på sommaren. Jodå, Anette och jag kommer gärna med på Gotlandsturen.
  Vi får höras framöver om detaljer.

Kommentarer är stängda.