Home Aktiviteter IFMR tur i det synnejyske
QR Code

Datum

05 aug 2023
Expired!

Tid

Heldag

IFMR tur i det synnejyske

Hvor mødes vi: Vojens Lufthavn, Lilholtvej 8, 6500 Vojens kl. 0900, hvor vi starter med kaffe inden afgang kl 0930.

Hva koster det: 250,00 kr

Hvorlangt skal vi køre: turen er på ca 125 km med mulighed for at tanke undervejs.

Tilmelding og betaling: Senest 29 juli 2023 til revitz@post1.dknet.dk Betaling MobilePay 20457480

Vi skal tilbage i tiden og besøge Christiansdals Vandkraftværk. Fra industriens vugge over industrieventyr til elproduktion.

 

I 1911 etableres et elværk med vandet fra Tørning Å. Man kunne producere 80.000 kilowatt-timer, hvilket var nok til at forsyne ½-delen af Haderslev på daværende tidspunkt.

Herfra kører vi videre til knivsbjerg – på en del af Tour de France Ruten – hvor vi skal høre den interessante historie om grænselandet og samtidig nyde lidt godt til ganen og halsen.

Knivsbjerg blev i 1893 indrettet som mødested for tysksindede sønderjyder. I 1901 blev et 45 meter højt granittårn opført som mindesmærke med en statue af Tysklands rigskansler Otto von Bismarck. Statuen blev flyttet til Sydslesvig lige før Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920. Knivsbjerg er fortsat det centrale samlingssted for det tyske mindretal.

Herefter ruller vi stille og roligt videre, på en del af Tour de France Ruten, gennem det smukke synnejylland til Daamgaard Mølle.

Damgaard Mølle er en af Danmarks bedst bevarede møller, beliggende i naturskønne omgivelser og i stand til at male korn og forarbejde boghvede til mel og gryn.

I forbindelse med møllen findes en samling af omkring 30 velholdte veterantraktorer.

Vi skal opleve både mølle og traktorer samt den 100 år gamle dieselmotor fra biograffen i Leipzig.

Her venter kage og kaffe i skønne omgivelser og vi kan nyde afslutningen på turen, inden vi igen kører hver til sit, inden vi mødes næste gang i venners lag.

Vi afslutter ca. 5 km fra den Sønderjyske motorvej.

Kim Ribert og Gynther Revizt.