Skåneäventyr

Kiviksturen har efter 10 år gått i graven och vi satsar i år på nya äventyr i vårt vackra skånska landskap.

Hitintills har vi varit fokuserade på östra Skåne med huvudsak Kivik som vår bas men våra nya äventyr och utflykter kommer framöver att ske i hela Skåne.

Vår nya hem kommer att vara på Backagården, Höör som ligger vackert beläget mitt i Skåne och som lämpligt för utflykter runtom i hela länet.

Det var ju där vi hade vårt vårmöte i maj 2019 som blev så uppskattat.

Så här ser det än så länge mycket preliminära programmet ut för denna  weekend träff. 

 

Backagården i Höör.

Program

Lördagen den 19 september:

Vi träffas klockan 10.00 på Väla Centrum utanför Helsingborg för att därefter via små fina motorcykelvägar ta oss till Jännaholms Bilmuseum utanför Skånes Fagerhult. 

Där kommer ägaren Stefan Nilsson att möta oss och berätta om bildmuseets historia som startade redan på 1980-talet av hans far Lars Nilsson som köpte en Volvo och började bygga upp museet på gården som det ligger på idag..

Idag finns en hel hall bara med Volvobilar och den äldsta är en ÖV4 från 1927 som är det första året Volvo började tillverka bilar.

 

Jännaholms bilmuseum.

ÖV4 står helt enkelt för ”Öppen Vagn 4 Cylindrar” Här finns många exklusiva Volvobilar som bland annat Volvo 780 Coupe designad av Bertone och tillverkad i bara 1300 exemplar.

Det finns självklart även en Volvo P1800 som bland annat kördes av Roger Moore i TV-serien Helgonet.

Olle Nillson, Stefan Nilssons far, som grundade museet.

Olle Nillson, Stefan Nilssons far, som grundade museet.

Här finns också många motorcyklar och en mycket speciell är en Suesia 1937 tillverkad av en lokal motorcykelfabrik i Örkelljunga. Sverige hade många lokala motorcykeltillverkare på den tiden precis som Danmark hade Nimbus som började tillverkas redan på 1920-talet. Vi som var 16 år i början på 1960-talet hade två krig vi utkämpade vid den tiden. Det ena var kriget mellan Monark och Husqvarna som i stort sett de som var de enda som tillverkade ”lätta” motorcyklar som fick köras av oss som tog lätt motorcykelkörkort när man fyllt 16 år. 

Det var innan japanerna kom in på marknaden.

Det andra kriget var om man var om man var Elvis Presley eller Tommy Steele fan. Det är ingen överdrift att det ena kriget vanns av Elvis och det andra av Husqvarna. 

Modellen som vann hette ”Silverpilen” och var på 150 cc och var du tillräckligt solvent så köpte du upp dig på en ”Guldpil” på 175 cc. Självklart finns både Monark och Husqvarna representerade på detta gedigna motormuseum.

Förutom Volvoavdelningen så finns ytterligare en stor hall som vår värd Stefan byggde till för några år sedan och här kan man se många stora amerikanska bilmärken.

Vi äter vår lunch på museet innan vi börjar rulla vidare mot Backagården som är vårt hem för kvällen och natten. Självklart tar vi de mest kurviga och finaste vägarna så att vi kan njuta av naturen och den fina höstdagen när vi är tillsammans med IFMR vänner.

Väl framme vid Backagården vid 16-tiden så blir det självklart lite ”After Bike” och en landskamp i Boule mellan de svenska och danska deltagarna.

Klockan 20.00 så serveras en grillbuffé med dessert som anrättas av Backagårdens egen grillmästare och efter maten blir det underhållning form av Quiz som vår egen Laila kommer att bjuda på i form av frågor till de lag som vi sätter ihop på plats. En I-pad är det som behövs för varje lag som deltar i Quizén 

 
Stilstudie från bouletävlingen 2019.
Klicka på bilden och följ med på en del av den fina vägen tillbaka!!

Söndagen den 20 september inleds med Backagårdens överdådiga frukostbuffé innan vi vid 9-tiden äntrar våra hojar igen för att bege oss till förmiddagens kulturella utbud som avslutas med en gemensam lunch klockan 11.00 innan vi vid 12-tiden skiljs för att bege oss hem till respektive land och ort.

Tanken med våra studiebesök i detta nya projekt är att vi ska få våra lystmäten tillfredsställda med studiebesök som omfattar kultur, musik, teknik och motorcyklar samt motorer.

Det kulturella studiebesöket är ej ännu fastställt men det kommer att bli en trevlig upplevelse tillsammans med avskedslunchen.

Homestay för långväga gäster

Långväga gäster erbjuds övernattning och kvällsmat under gemytliga former hos Rotaryvänner i Staffanstorp. Anmäl detta önskemål vid din deltagaranmälan.

Kostnaderna för deltagandet är mycket blygsamma tack vare goda förhandlingar med Backagården.

Pris

Hela programmet med hotell, måltider och entréer är preliminärt inte mer än 1.435:-/person i delat dubbelrum och 1.685:-/person i enkelrum.

För de som kan tänka sig enkelrum med delad toalett är priset 1.435:-/person. 

Anmäl dig idag!

Din anmälan sänder du till: perove.kjellborn[at]gmail.com

Välkommen på nya MC-äventyr i IFMR!